سرتیتر مطالب
معرفی کشور ژاپن
ژاپن یک کشور امپراتوریست و حکومت در آن به صورت سیستم پارلمانی، مشابه با بریتانیا اداره می شود که در حقیقت نخست وزیر، این کشور را اداره می کند. ژاپن با جمعیتی در حدود ۱۲۷ میلیون نفر، یازدهمین کشور پرجمعیت جهان محسوب می شود. فرهنگ منحصر به فرد، غذاهای عالی و پیشرفت تکنولوژی این کشور، بسیاری از کشورهای دنیا را شگفت زده کرده است. پایتخت این کشور شهر توکیو است که بر اساس گزارش Economist Intelligence Unit امن ترین کلان شهر دنیا لقب گرفته است. جمعیت خود شهر توکیو نزدیک به ۱۴ میلیون نفر است که با احتساب شهرها و مناطق همجوارش با ۳۷ میلیون نفر جمعیت، پرجمعیتترین منطقه شهری در جهان محسوب می گردد. توکیو پس از نیویورک و لندن به عنوان بزرگترین پایتخت صنعتی دنیا شناخته می شود و بزرگترین اقتصاد شهری جهان را نیز دارا است. از ۵۰۰ شرکت برتر دنیا، ۱۰ درصد آن یعنی ۵۰ شرکت فقط در این شهر قرار داشته که از این نظر نیز در دنیا رتبه اول را به خود اختصاص داده است. ژاپن کشوری کاملا محصور شده در آب است که مرزهای آبی با کشورهای چین، کره جنوبی، کره شمالی و روسیه دارد. این کشور در پایان جنگ جهانی دوم، تمامی متصرفات فراسوی دریایی خود، از جمله کشور کره را که در آن زمان ۴٫۵ درصد کل این کشور را تشکیل میداد، از دست داد. وسعت کنونی ژاپن ۳۸۷ هزار کیلومتر مربع است، که کمی کوچکتر از کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکاست.
ژاپنیها کشورشان را «نیپون کوکو» خطاب میکنند که به معنی خاستگاه خورشید است. مطالعات باستانشناسی سابقه سکونت انسان در این کشور را از دوران پارینهسنگی (۱۰ هزار سال قبل از میلاد) میداند. ژاپن کشوری کوهستانیاست و بیشتر جزایر آن آتشفشانی و به شدت زلزلهخیز است، آمار نشان میدهد که سالانه حدود ۱۵۰۰ زمین لرزه در ژاپن روی میدهد. کشور ژاپن با تولید ناخالص داخلی خود به ارزش ۴٫۸۸۴ تریلیون دلار در سال ۲۰۱۷، عنوان سومین اقتصاد بزرگ جهان پس از آمریکا و چین را کسب کرد. این کشور دارای منابع طبیعی خیلی محدودی است و اکثر جزایر و خاک آن کوهستانی و آتشفشانی است؛ ولی با همکاریهای دولت و برنامه ریزی بسیار دقیق در بخش صنعت و نیز سرمایهگذاری گسترده در فناوریهای پیشرفته، ژاپن به عنوان یکی از پیشگامان عمده در صنعت و تکنولوژی دنیا شناخته شدهاست. نرخ بیکاری در این کشور صنعتی کمتر از ۴ درصد بوده و صادرات بخش عمدهای از درآمدهای اقتصادی ژاپن را تشکیل میدهد. شریکان تجاری مهم این کشور آمریکا، چین، اتحادیه اروپا و کره جنوبی هستند. این کشور دارای تعداد زیادی شرکت بینالمللی با نامهای تجاری معتبری همچون تویوتا، میتسوبیشی، هوندا، سونی، نیسان، نینتندو، پاناسونیک، سونی و شرکت کانن است. کشور ژاپن عضو سازمان ملل متحد، جی۸ و APEC (سازمان همکاریهای اقتصادی آسیا–پاسفیک) بوده و با بودجه ۶۰ میلیارد دلاری در بخش نظامی، پنجمین قدرت برتر نظامی جهان شمرده می شود.
این کشور همچنین چهارمین صادر کننده برتر و ششمین وارد کننده بزرگ دنیا نیز می باشد. در جنگ جهانی اول، ژاپن از متفقین بود و در جنگ جهانی دوم با متفقین میجنگید. آن ها با حمله به بندر پرل هاربر در دسامبر ۱۹۴۱ باعث ورود ایالات متحده به جنگ و تغییر کلی مسیر جنگ جهانی دوم شدند. پایان جنگ جهانی دوم برای ژاپن بسیار تلخ بود، آنها پس از جنگی دراز مدت در اقیانوس آرام، سرانجام پس از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی، بدون قید و شرط تسلیم شدند. حاصل این جنگ خانمانسوز برای ژاپنی ها به اندازهای وحشتناک بود، که بسیاری از تحلیلگران در توصیف آن، عبارت «به کلی ویران شده» را به کار بردند. جنگ جهانی دوم فقط دو میلیون قربانی از ژاپنی ها گرفت و ۴۰ درصد از شهرهای ژاپن به کلی با خاک یکسان شد. ژاپن پس از اشغال توسط آمریکا، با یک برنامه پیگیر و دقیق در بخش صنعتی، به رشد اقتصادی چشمگیری دست یافت و به یکی از بزرگترین اقتصادهای دنیا و همچنین دومین قدرت صنعتی جهان بدل شد. این کشور همچنین از بزرگترین همپیمانان و شرکای تجاری آمریکا در قاره آسیا است. زبان مردم ژاپن «ژاپنی» است و برخلاف اعتقاد عموم، زبان ژاپنی از ریشه زبان چینی نبوده و کاملا متفاوت هستند. زبان ژاپنی، زبانی از شاخه ژاپنیک و از خانواده زبان های آلتایی است. شاید تنها زبان نزدیک به ژاپنی ها، فقط زبان کره ای باشد.
زبان این کشور یکی از مشکل ترین زبان های دنیا برای خارجی ها به شمار می رود. نرخ سواد در این کشور آسیایی در حدود ۱۰۰ درصد بوده و میانگین عمر ژاپنی ها هم ۸۳٫۵ سال است. این میانگین عمر تا ۴ سال طولانی تر از آمریکایی هاست. جالب است بدانید در فرهنگ ژاپنی مردان به عنوان معذرت خواهی سرخود را می تراشند. این ریشه در فرهنگ و آیین ساموراییِ ژاپنی ها دارد که در گذشته آن ها برای از دست دادن شرافت خانوادگی خود حتی دست به خودکشی نیز می زدند. ژاپن دومین کشور دنیا از لحاظ کمترین نرخ قتل در دنیا محسوب می شود، هر چند نرخ خودکشی همچنان در بین ژاپنی ها بالاست. ژاپنی ها مردمانی بسیار باهوش در سطح دنیا شناخته می شوند و تاکنون توانسته اند ۱۵ جایزه نوبل در علوم شیمی، پزشکی و فیزیک کسب کنند. آن ها همچنین جوایز زیادی در ریاضیات به خصوص مدال های فیلدز کسب کرده اند. این کشور بیش از ۶۸۰۰ جزیره دارد و بیش از ۶۰ درصد برنامه های انیمیشنی دنیا را نیز تولید می کند. درآخر یکی از سرشناس ترین کارگردانان تاریخ، ملیتی ژاپنی دارد و آن هم کسی جز «آکیرا کوروساوا» کارگردان فقید ژاپنی نیست. وی به عنوان یکی از تاثیرگذارترین و مهم ترین فیلمسازان تاریخ سینما شناخته میشود. کوروساو در طول زندگی حرفهای ۵۷ سالهاش، ۳۰ فیلم ساخت. او با فیلم «راشومون» به سینمای دنیا معرفی شد و با فیلم هفت سامورایی در سال ۱۹۵۴ به شهرت جهانی رسید.
نمایی زیبا از کوه فوجی، بلندترین کوه ژاپن
اگر قصد سفر به ژاپن را دارید:
طبیعت خاص و زیبا به همراه ترکیبی دل نشین از سنت و مدرنیته، باعث شده ژاپن یکی از کشورهای گردشگر پذیر در آسیا و دنیا باشد. ژاپن پس از کشورهای چین، تایلند و مالزی، رتبه چهارم از نظر میزان گردشگر در قاره آسیا را دارد. این کشور جزیرهای همه آن چیزی که برای جذب گردشگر به آن نیاز است، از سنتهای فرهنگی عمیقا ریشهدار، زیارتگاه و معابد باستانی، باغهای دوست داشتنی، مناظر کوهستانی زیبا، گیشاها و مراسمات چای و اقامت در مسافرخانه های سنتی تا هتلهای لوکس فوق مدرن را در خود جای داده است. از چشمه های آب گرم آنسن (Onsen) گرفته تا کوه های سربه فلک کشیده و زیبای فوجی و آساهی، از آبشار زیبای شیرایتو فوجیسان تا جزایر کِراما در نزدیکی اُکیناوا،سرزمین آفتاب تابان به خوبی طبیعت زیبای خود را به رخ هر گردشگر خارجی می کشاند. از طبیعت خارق العاده ژاپن دل بکنیم تازه نوبت به قصرها و معابد جادویی این کشور می رسد که هزاران سال سابقه تاریخی این کشور را در خود جای داده اند. قصرهای ژاپنی با معماری خاص خود و معابد زیبا که در دل جنگل ها و کوه های ژاپن بنا شده، دل از هر گردشگری می رباید.
از معروف ترین قصرها و معابد ژاپن می توان به کاخ امپراتوری توکیو که نمادی از حفظ سنت ها در ژاپن است، معبد کیومیزو-درا (Kiyomizu-dera) در کیوتو که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است، معبد دایگو-جی (Daigo-ji) و باغ سنگی ریوآنجی (Ryoanji) در شهر کیوتو، هوریو- جی (Horyu-ji) و قصر زیبای معبد طلایی باز هم در شهر کیوتو، اشاره کرد. مجسمه بودای کاماکورا در نزدیکی توکیو و شهرهایی نظیر تاکایاما، اوزاکا و شهر تاریخی نارا که اولین پایتخت ژاپن محسوب می شود، از شهرهای قدیمی و دیدنی این کشور به شمار می آیند. در آخر اگر گذرتان به سرزمین آفتاب تابان افتاد، سفر به شهر «هاکونه» را به هیچ وجه از دست ندهید. این شهر مملو از دیدنی های طبیعی و تاریخی است که از جمله آن ها می توان از آب گرم هاکونه، دریاچه آشینوکو، مسافرخانه قدیمی ریوکان هاکونه و قصر سلطنتی هاکونه نام برد. از اواخر ماه مارس (فروردین ماه) تا اواسط ماه می (اردیبهشت ماه) یا از اوایل ماه اکتبر (مهر ماه) تا نیمه دوم ماه نوامبر (اواخر آبان ماه) برای سفر به ژاپن به خصوص توکیو و اوزاکا بهترین زمان ممکن است. همچنین شکوفههای گیلاس در ماه آوریل (فروردین ماه) گردشگران بسیاری را برای بازدید جذب میکند.
معبد دایگو-جی (Daigo-ji) در شهر کیوتو
۱۰ حقیقت جالب و خواندنی درباره ژاپن
۱٫ توکیو امن ترین کلان شهر دنیا
واحد اطلاعات اقتصادی اکونومیست در گزارش سالانه خود در سال ۲۰۱۷ فهرستی از امن ترین شهرهای جهان را منتشر کرد که پایتخت ژاپن برای دومین سال متوالی در صدر این فهرست قرار گرفته است. بعد از توکیو، به ترتیب سنگاپور، اوساکا در ژاپن، تورنتو در کانادا و ملبورن در استرالیا، امنترین شهرهای جهان نام گرفتهاند. در این گزارش ۶۰ شهر مختلف جهان بر مبنای چهار معیار امنیتی «دیجیتال، زیرساختها، بهداشتی و شخصی» رتبهبندی شدهاند. پایتخت ژاپن در حالی در صدر این فهرست جای گرفته که به لحاظ جمعیتی و جغرافیایی، شهری به شدت متراکم است. جمعیت این شهر تا سال ۲۰۱۶، بیش از ۱۴ میلیون نفر برآورد شده است. توکیو از نظر امنیت دیجیتالی و مقابله با هکرها، نرخ پایین جرم و دزدی که آن را می توان در فرهنگ بالای ژاپنی ها جست و جو کرد؛ توجه به ایمنی و رفاه زنان و همچنین خدمات درمانی عالی در سطح این کلان شهر، باعث شده تا توکیو دو سال پیاپی در صدر این فهرست قرار بگیرد.
جالب است بدانید که از کشور آمریکا فقط سه شهر سان فرانسیسکو، لسآنجس و شیکاگو در ۲۰ رتبه نخست جای گرفتهاند. تهران، پایتخت ایران در این گزارش رتبه پنجاه و دوم را به خود اختصاص داده است. در انتهای این لیست شهرهایی در مناطقی نظیر جنوب و جنوب شرقی آسیا، خاورمیانه و آفریقا قرار گرفتهاند. شهرهای کراچی در پاکستان، رانگون (یانگون) در میانمار و داکا در بنگلادش بر همین اساس کمترین استانداردها را در میان این شصت شهر بر اساس رتبهبندی اکونومیست به خود اختصاص دادهاند و در انتهای لیست قرار گرفتهاند.
توکیو پایتخت کشور ژاپن
۲٫ ساکورا
ساکورا نامی است که مردم ژاپن، به درختان گیلاس داده و آن ها را با این نام می خوانند. همچنین به شکوفه درخت گیلاس نیز بهاختصار ساکورا گفته میشود. ساکورا در فرهنگ و اشعار ژاپنی ها نقش مهمی دارد و آثار تاریخی نشان میدهد که در طول تاریخ کشور ژاپن، همواره به ساکورا اهمیت داده میشدهاست. ژاپنیها از دیرباز به شکوفه گیلاس و تماشای آن اهمیت خاصی میدادند و آن را گل سرسبد تمامی گلها میدانند. بهطور سنتی شکوفه ساکورا گل ملی کشور ژاپن بهشمار میآید و در شعر و ادبیات این کشور جایگاه خاصی دارد. ژاپن از نظر تعداد و تنوع درختهای گیلاس غنیترین کشور دنیاست. امروزه در این کشور مجموع تعداد گونه، رقم و نژادهای ساکورا به حدود ۶۰۰ نوع رسیدهاست. بسیاری منشا اصلی ساکوراها را دامنه های رشته کوه های هیمالیا می دانند و این شکوفه ها در مناطق خشک و کم آب به خوبی رشد نمی کنند.
مطالبی در ارتباط با ساکورا در دو کتاب «کوجیکی و نیهونشوکی» که مهمترین و قدیمیترین کتابهای ملی و مذهبی ژاپن هستند، وجود دارد. همچنین در «مانیوشو» قدیمیترین کتاب شعر ژاپن نیز اشعاری در وصف ساکورا به چشم میخورد. در حال حاضر در درجات شغلی اداره پلیس و همچنین نیروی دفاعی ژاپن از تصویر ساکورا به عنوان نمادی از ایثار این افراد جهت حفظ مال و جان مردم استفاده میشود. در واقع نقش ساکورا بر روی درجات شغلی پلیس و نظامیان ژاپن برابر با ستاره در کشورهای دیگر است. این شکوفه های گیلاس در باور ژاپنی ها یادآور اصل ناپایداری امور دنیوی در آیین بوداست. جالب است بدانید ساکورا نامی دخترانه در کشور ژاپن بوده واسامی بیشتر دختران ژاپنی نیز ساکوراست.
جاده ای رویایی از شکوفه های گیلاس (ساکورا) در ژاپن
۳٫ معبد طلایی کیوتو
یکی از معروف ترین ساختمان ها و معابد در کشور ژاپن، در شهر کیوتو قرار داشته که به معبد طلایی کیوتو معروف است. این معبد در اصل یک ویلای تفریحی برای «آشیکاگا یوشیمیتسو» بود، که در اواخر قرن چهاردهم میلادی ساخته شد. هرچند که در سال ۱۹۵۰ یک راهب افراطی آن را به آتش کشید. پنج سال بعد، معبد مجددا بازسازی شد و هم اکنون معبد طلایی کیوتو به عنوان میراث جهانی یونسکو شناخته می شود. کینکاکوجی یا معبد طلایی، یک معبد در شمال کیوتو بوده که تمام نمای دو طبقه بالایی آن با ورقههای طلا پوشیده شده است و در هنگام تابش نور خورشید به آن درخشش و جلای خاصی پیدا می کند. معبد طلایی برای بازتاب فرهنگ عجیب کیتایاما (Kitayama) که در حلقههای اشرافی و ثروتمند کیوتو در زمان یوشیمیتسو شکل گرفته بودند ساخته شد. هر طبقه این معبد یک سبک معماری متفاوت را به نمایش میگذارد. تندیسهایی از بودا و یوشیمیتسو در طبقه اول این معبد نگهداری میشوند. اگر چه ورود به معبد امکان پذیر نخواهد بود، تندیسهای مذکور اگر به دقت به آن نگاه کنید، از آن طرف تالاب قابل مشاهده هستند؛ زیرا پنجرههای طبقه اول معمولا باز نگه داشته میشوند. اما چیزی که هم اندازه خود معبد خودنمایی می کند، باغ و تالاب رویایی این مکان است. تندیسهایی در باغ وجود دارند که به اعتقاد مردم، پرتاب سکه به سمت آن ها باعث خوش یمنی میشود.
معبد طلایی کیوتو در کشور ژاپن
۴٫ کیمونو، لباس سنتی ژاپنی ها
کیمونو لباس سنتی ژاپنی ها و نماد فرهنگی این کشور در دنیا محسوب می شود. کیمونو، جامهای سرتاسری دارای آستینهای بلند و گشاداست و تا ساق پا را میپوشاند. پوشیدن کیمونو در ژاپن بیشتر در مراسم خاص، عروسی ها و مراسم چای ژاپنی (سادو) به چشم می خورد. شکل کلی کیمونوی مردانه و زنانه در طی سالیان دراز بدون تغییری عمده باقیمانده و اصالت خود را حفظ کردهاست. کیمونو در زبان ژاپنی از دو بخش کی (فعل پوشیدن) و مونو (چیز) تشکیل شدهاست که به صورت عامیانه به معنی چیزِ پوشیدنی است. تاریخ کیمونو به سده پنجم میلادی برمی گردد که از کشور چین وارد فرهنگ ژاپنی ها شد. کیمونو نزدیک به ۱۵۰۰ سال نسل به نسل در خانواده های ژاپنی چه فقیر و چه ثروتمند انتقال یافته و پیشرفت سرسام آور تکنولوژی در ژاپن نیز باعث نشده تا مردم ژاپن دست از سنت های خود و پوشیدن کیمونو بکشند. رسم ژاپنی ها به این گونه است که کیمونوی زنان مجرد، چنان بلند است که بر زمین کشیده می شود و آستین های بسیار بلندی دارد. جلوی کیمونو باز است و معمولا از چپ به راست دور بدن را می پوشاند. به بیان دیگر، قسمت چپ آن روی قسمت راست قرار می گیرد.
البته گاهی به خصوص در هنگام مراسم تدفین، این لباس از راست به چپ به تن می شود. روی کیمونو شالی هم به دور بدن بسته می شود تا کیمونو محکم نگه داشته شود که به این شال اُبی (obi) می گویند. کیمونوها به دلایل زیادی در این کشور محبوبیت دارند که از اصلی ترین آن ها می توان به قابلیت انطباق پذیری بالا اشاره کرد. به عنوان نمونه می توان بسته به فصل، زیر آن ها لایه های دیگری اضافه کرد و تفاوت هایی ایجاد نمود. کیمونوهای سنگین ابریشمی مناسب پائیز و زمستان هستند؛ در حالی که کیمونوهای سبک وزن نخی که با نام «یوکاتا» شناخته می شوند، مناسب فصل های گرم مانند تابستان هستند. یوکاتاها همچنین در فستیوال های تابستانه و مراسم آتش بازی به نام «میابی» پوشیده می شوند. میتوان گفت امروزه کیمونو به عنوان یادگاری از ماهیت اصیل ژاپنی در دوران اوج جهانی شدن است. این روزها، کیمونوهای قدیمی و سنتی با وجود طرحها و الگوهای جدید دوباره زنده شده و خود را با سبک و مد روز تطبیق داده است. در حقیقت، الان شرایط عوض شده است و کیمونو و طرحهای روی آن راه خود را به غرب پیدا کرده و توانسته است تا خود را به عنوان یک نماد ژاپنی به جهانیان معرفی کند.
کیمونو لباس سنتی و نماد فرهنگی ژاپنی ها
۵٫ جنگل خودکشی آئوکیگاهارا
آئوکیگاهارا جنگلی واقع در شمال غربی کوه فوجی در ژاپن است که با عنوانهای جنگل خودکشی، دریای درختان و بهترین مکان برای مُردن شناخته میشود. این جنگل با مساحت تقریبی معادل ۳۵ کیلومتر مربع در ۱۶۰ کیلومتری غرب توکیو قرار دارد. این جنگل دارای تاریخچهای مرتبط با شیاطین در اساطیر ژاپن است و به مکانی به شدت متداول برای خودکشی مبدل شدهاست، از این رو آئوکیگاهارا به عنوان مکانی محبوب در دنیا برای خودکشی به شمار میرود. از سال ۱۹۵۰، بسیاری از تاجران ژاپنی وارد این جنگل شدهاند و حداقل ۵۰۰ نفر از آنها بازنگشتهاند و این آمار هر سال بین ۱۰ تا ۲۰ نفر در حال افزایش است. تحقیقات پلیس نشان داده است که در ماه مارس، یعنی در پایان سال مالی در ژاپن، خودکشیها افزایش مییابد. برخی از گردشگران می گویند، فضای جنگل خودکشی گویی پر از ارواح ناآرامی است که در کنار درختان بلند جنگل به چرخش درآمده اند. برای نمونه، روی یکی از آنها نوشته شده است: «به دنبال من نگردید». پلیس ژاپن برای جلوگیری از خودکشی های گسترده در این جنگل، تابلوهایی را بر روی درختان نصب کرده است که روی آن ها این نوشته ها به چشم میخورد.
«زندگی ات هدیه گرانبهایی به تو از سوی پدر و مادر توست.» و یا «امید است پیش از اینکه تصمیم به مُردن بگیرید، برای حل مشکل به پلیس مراجعه کنید». از سال ۲۰۱۱، شایعترین نوع خودکشی در این جنگل، دار زدن یا مصرف بیش از حد دارو بوده است. افراد زیادی از تمام اقشار جامعه در این جنگل خودکشی میکنند و خود را از درختان دار میزنند. تحقیقات نشان میدهد که افراد محلی هرگز برای خودکشی به این جنگل نمیآیند. آئوکیگاهارا همچنین به دلیل داشتن دو غار، به نامهای غار یخی و غار بادی، توسط بسیاری از گردشگران مورد بازدید قرار میگیرد. این جنگل به دلیل تراکم بسیار بالای درختانش به نام دریای درختان شهرت دارد. آئوکیگاهارا از بسیاری جهات منحصر به فرد است، در این جنگل به ندرت حیات وحش وجود دارد و به همین علت این جنگل بسیار ساکت است. انبوه درختان نزدیک به هم، مانع رسیدن نور خورشید و باد میشود و باعث به وجود آمدن فضایی تاریک، بسیار ساکت و آرام در این جنگل می شود. همچنین قطبنما در این منطقه به درستی کار نمیکند. صدای پرندگان و دیگر حیوانات که انتظار شنیدن آنها را دارید، وجود ندارد یا به وفور دیده نمیشود.
جنگل خودکشی آئوکیگاهارا در کشور ژاپن
۶٫ آکی هیتو، پیرترین امپراتور جهان
آکی هیتو با ۸۴ سال سن، امپراتور کنونی ژاپن و صدوبیستوپنجمین امپراتور این کشور از دودمان یاماتو است. او در سال ۱۹۸۹ به تخت نشست و نوزدهمین فرمانروا یا رهبر دارای دوره حکومت بلند است. او تنها حاکم کنونی جهان است که عنوانش به انگلیسی امپراتور (Emperor) ترجمه میشود. دربار ژاپن در اول دسامبر ۲۰۱۷ اعلام کرد آکی هیتو در ۳۰ آوریل ۲۰۱۹ کنارهگیری میکند و پس از او پسرش، ناروهیتو ۵۹ ساله، بر تخت امپراتوری می نشیند. آکی هیتو از آن دسته از امپراتورانی است که دارای سرگذشت جالب توجهی در نوع خود است. پس با قسمت ششم از حقایق جالب ژاپن با ما همراه باشید. خانواده امپراتور آکی هیتو، طولانی ترین نظام سلطنتی در تاریخ جهان را بنیان گذاشته اند. سیستم سلطنتی از ۲۷۰۰ سال پیش در ژاپن برقرار است و قدرت در همین خاندان دست به دست می چرخد، البته درباره تمام امپراتورهای ژاپن اطلاعات دقیقی وجود ندارد. خانواده سلطنتی ژاپن در سالهای دور چنان با مردم فاصله داشت که وقتی هیروهیتو، امپراتور وقت، در سال ۱۹۴۵ تسلیم شدن این کشور در جنگ جهانی دوم را اعلام کرد، تنها شنیده شدن صدایش کافی بود تا ژاپنیها را بهتزده کند. یکی از جنجالی ترین قسمت های زندگی امپراتوری فعلی ژاپن، ازدواج اوست.
آکی هیتو که در آن زمان ولیعهد بود در سال ۱۹۵۹ با دختری از طبقه عوام ازدواج کرد و با این کار به سنتی هزار و پانصد ساله پایان داد. آشنایی آن ها در حین بازی تنیس باعث شد تا رابطه عاطفی آنها به «عشق در زمین تنیس» ملقب شود. او و میچیکو، همسرش، سه بچه و چهار نوه دارند. به طور سنتی در ژاپن و خیلی کشورهای دیگر که نظام سلطنتی دارند، شاه یا فرمانروا در حد یک الهه یا خدا جدی گرفته می شود؛ به طوری که سرپیچی از فرمان او بدترین مجازات ها را به دنبال دارد. با همین نگاه، ازدواج امپراتور با یک شهروند عادی خارج از سیستم سلطنتی غیرممکن دانسته می شود، چون کمترین بدی اش این است که «خون امپراتور» را کثیف می کند، با همه این حرف ها، آقای آکی هیتو تنها امپراتور تاریخ ژاپن بود که به حرف دلش گوش داد. امپراتور ژاپن عاشق برنج کاری و کارگری است. او دست کم در ظاهر خودش را عاشق کارگری نشان می دهد تا به مردمش بگوید، کار عار نیست. عده زیادی از مردم ژاپن به عشق او شغل های سخت را انتخاب می کنند. آکی هیتو علاقه خاصی به زیستشناسی دریایی دارد و متخصص گاوماهیان است. یک نمونه از این ماهیها به افتخار او اکسیریاس آکی هیتو نامگذاری شده. او تا به حال چندین مقاله برای مجله آبزیشناسی ژاپن و دیگر نشریات نوشته است.
آکی هیتو امپراتور ژاپن به همراه همسر خود میچیکو
۷٫ صنعت انیمیشن ژاپن
فیلم های انیمیشن و برنامه های کارتونی ژاپنی بیش از ۶۰ درصد از برنامه های انیمیشنی دنیا را تشکیل می دهند. صنعت انیمیشن در ژاپن آن قدر موفق است که بیش از ۱۳۰۰ مدرسه صداپیشگی وگویندگی در این کشور وجود دارد. انجمن انیمیشنهای ژاپن (AJA) در بازبینی سالانه خود از این صنعت اعلام کرد که بازار انیمیشن این کشور از ۱٫۸۲ تریلیون ین (۱۶٫۶۳ میلیارد دلار) در سال ۲۰۱۵ با رشدی تقریبا ۱۰ درصدی به ۲ تریلیون ین (۱۷٫۷ میلیارد دلار) در سال ۲۰۱۶ رسید. انیمه شکلی از هنر است که تمامی ژانرهای سینما را شامل میشود، اما به اشتباه آن را به عنوان یک ژانر طبقهبندی میکنند. در ژاپن اصطلاح انیمه به تمامی اشکال انیمیشن در سراسر دنیا اطلاق میشود. در انگلیسی، انیمه بیشتر به فیلم یا برنامههایی با سبک ژاپنی یا سبک انیمیشنسازی ژاپن گفته میشود. تاریخ انیمه از اوایل دهه ۱۹۲۰ آغاز میشود که فیلمسازان ژاپنی با واژه انیمیشن که در آن زمان در کشورهایی مانند فرانسه، آلمان، ایالات متحده و روسیه استفاده میشد، آشنا شدند. تنها رقیبی که برای صنعت انیمشن سازی ژاپن در دنیا می توان متصور بود، فقط ایالات متحده آمریکا است که رقابت تنگاتنگی با این کشور دارد.
اما کیست که نداند ژاپن نوستالژی ترین آثارانیمیشن در سطح جهان را ساخته است. آثار فاخری که هر یک از ما ایرانی ها نیز خاطرات شیرینی با آن ها داریم. برخی انیمههای مهم پخش شده این کشور در ایران می توان از «کاپیتان سوباسا» ساخته شده در سال ۱۹۸۱ و به کارگردانی یوئیچی تاکاهاشی، «چوبین» که در ۲۶ قسمت و در سال ۱۹۷۴ میلادی توسط شیگیوکی هایاشی معروف به رینتارو ساخته شد، «بابا لنگ دراز» ساخته شده در سال ۱۹۹۰ توسط کازویوشی یوکوتا و «آنشرلی با موهای قرمز» ساخته شده در سال ۱۹۷۹ توسط ایسائو تاکاهاتا، نام برد. یکی از معروف ترین کارگردانان انیمیشن در ژاپن و حتی دنیا کسی جز «هایائو میازاکی» نیست. وی علاوه بر کارگردانی، طراح، گرافیست، فیلمنامهنویس و تهیهکننده فیلمهای پویانمایی است. او در پروسهای که بیش از پنجاه سال به طول انجامید، تحسین بینالمللی را به عنوان آفریننده فیلمهای انیمیشن بدست آورد و به همراه ایسائو تاکاهاتا، استودیوی پویانمایی جیبلی را بنا نهاد. میازاکی سازنده انیمیشن شهر ارواح در سال ۲۰۰۱ است که بسیاری این انیمیشن را در کنار Frozen برترین انیمیشن های طول تاریخ می دانند.
انیمیشن محبوب فوتبالیست ها ساخته شده در سال ۱۹۸۱
۸٫ غذاهای ژاپنی
غذاهای ژاپنی تا همین چند سال پیش در سوشی، سوکیاکی و تمپورا خلاصه می شد؛ اما امروزه آشپزی ژاپنی در سراسر دنیا برای خود اسم و رسمی دارد. این غذاها به طرز غیر قابل تصوری لذیذ و خوش طعم است. این مزه خوب و عالی تا حدی است که خود مردم ژاپن عمیقا غرق و مجذوب آشپزیشان هستند. غذاهای ژاپنی عطرهای بسیار مختلفی دارند و برای انتخاب، گزینههای بسیار زیادی دارید. بخش خوب غذا در ژاپن آن است که تقریبا میتوانید در هر جایی از آن لذت ببرید. چه در یک رستوران مجلل باشید یا تنها یک بسته ناهار از یک فروشگاه بخرید و آن را در ساحل صرف کنید. در کل میتوانید از یک چیز مطمئن باشید: شما یک تجربه هیجانانگیز در رابطه با غذا خواهید داشت. در هشتمین بخش حقایق کشورها که به آشپزی آن ها اختصاص دارد، مطمئنا تمامی ما اسم غذای معروف کشور ژاپن که همان سوشی است را شنیده ایم. سوشیها به دو دسته کلی تقسیم میشوند: ماکیزوشی (makizushi) که رولهای ماهی پیچیده شده در جلبک دریایی هستند و ساشیمی (sashimi) که ماهی برش داده شده روی برنج است. هر دوی آنها به یک اندازه خوش طعم و لذیذ هستند. اما شاید خوشمزهترین آنها برای ژاپنی ها ساشیمی اونانی (unagi)، یا مارماهی آب شیرین باشد.
اگرچه این غذا به صورت خام سرو نمیشود اما در میان انواع سوشی لذیذترین طعم را دارد. نودل اودُن که از آرد گندم تهیه می شود، غذای مهم دیگر ژاپنی ها شناخته می شود. این نوع نودل در در آبگوشتی، تهیه شده از سس سویا، میرین و سس ماهی برای سرو آماده میشود. معمولاروی این غذا، گوشت، تخم مرغ خام یا تِمپورا (غذای دریایی سرخ شده و له شده یا سبزیجات) ریخته میشود. یکی از خوشمزهترین انواع آن، اودن با تمپورای میگو، با تضادی دلپذیر بین میگوی ترد سرخ شده و نودل نرم است. گیودون یک غذای محبوب دیگر ژاپنی بوده که تهیه شده از برنج است. گوشت گوساله و پیاز در سسی تشکیل شده از سس سویا و میرین به آهستگی میجوشد، سپس برنج دم شده با مخلوطی از مواد مذکور در بالایش آماده خوردن میشود. نتیجه نهایی بسیار لذیذ و خوشایند خواهد بود! این غذا به حدی در ژاپن پرطرفدار است که رستورانهای زنجیرهای زیادی وجود دارند که تنها گیودون ارائه میکنند. از غذاهای معروف دیگر این کشور به اختصار می توان از اوکونومیاکی که نوعی پنکیک است، یاکیتوری که کباب مرغ گریل شده روی آتش ذغال است و در نهایت تِمپورا که غذایی است که در آن غذاهای دریایی، سبزیجات تاره و سایر مواد به آرد و خمیر تخم مرغ آغشته شده و سپس سرخ می شوند، نام برد.
نودل اودُن یکی از غذاهای محبوب ژاپنی ها
۹٫ حمله به پرل هاربر
جنگ جهانی دوم در تاریخ هفتم دسامبر ۱۹۴۱ وارد مرحله جدیدی می شود. حملات جنگنده های ژاپنی به پایگاه پرل هاربر ارتش آمریکا، واقع در جزیره «اوآهو» در ایالت هاوایی، موجب شد ایالات متحده وارد جنگ شده و سرنوشت جنگ جهانی دوم به کلی تغییر کند. ژاپن صبح روز یکشنبه را برای این حمله انتخاب کرد تا بیشترین غافلگیری را به نیروهای آمریکایی وارد سازد. دولت آمریکا روز بعد به ژاپن اعلان جنگ داد و همزمان، دولتهای بریتانیا، آلمان و ایتالیا نیز در این رویارویی صف آرایی کردند. تهاجم ژاپن بر حوزههای نفوذ آمریکا و اروپاییان در خاور دور چنان گسترده و قدرتمند بود که برای حریفان مقابل،جز عقبنشینی و شکست چیز دیگری در برنداشت. نتیجه این حمله برای نیروی دریایی آمریکا یک فاجعه کامل بود. ۳۶۰ هواپیمای ژاپنی توانستند پنج نبردناو بزرگ آمریکایی را به همراه سه کشتی کوچکتر غرق کنند. سه نبردناو دیگر به گونهای آسیب دیدند که توان عملیاتی خود را از دست دادند. علاوه بر آن، ۱۸۸ هواپیمای آمریکایی بر روی زمین نابود شده و ۱۵۵ هواپیمای دیگر آسیب دیدند. در پایان آن روز بیش از ۲۴۰۰ کشته و ۱۲۴۰ مجروح نیز بر دست نیروی دریایی آمریکا مانده بود. فرانکلین روزولت، رییس جمهوری وقت ایالات متحده، ضمن نامیدن هفتم دسامبر سال ۱۹۴۱ به عنوان «روز رسوایی» گفت: «ایالات متحده آمریکا به صورت ناگهانی و عمدی توسط نیروی دریایی و هوایی امپراتوری ژاپن مورد حمله قرار گرفت. به عنوان فرمانده کل ارتش و نیروی دریایی دستور دادم، تمامی تدابیر لازم دفاعی اجرا شود». این حمله ناگهانی و برق آسای ژاپنی ها باعث شد تا ناوگان ایالات متحده در اقیانوس آرام به طور موقت از کار بیفتد. سنگاپور توسط ژاپن فتح شد و شصت هزار نفر به اسارت درآمدند. ژاپنیها به سرعت اندونزی (هندِ هلند) را تصرف و سرانجام، ارتش ایالات متحده را در فیلیپین وادار به تسلیم کردند.
آن ها همچنین جزایر آمریکایی و بریتانیایی را در غرب اقیانوس آرام تصرف و جای پایی در جزایر آلوئتی و گینه نو به دست آوردند؛ جایی که ژاپن، در واقع، میتوانست استرالیا را مورد تهدید جدی قرار دهد. بدین سان، ژاپن همانند آلمان، در نخستین ماههای نبرد، به عنوان یک فاتح تمام عیار، جلوه کرد و اقیانوس آرام و آسیای جنوب شرقی در دست آن ها قرار گرفت. ژاپنی ها سرمست از قدرت به مانند هیتلر، خود را فاتح جهان می نامیدند، اما دریغ که سرنوشت جور دیگری با ژاپنی ها بازی کرد و آن ها تاوان بسیار سختی را برای این حمله پرداخت کردند. حمله به پرل هابر باعث شد تا ایالات متحده با تمام نیروی خود وارد جنگ گردد. نتايج جنگ در اروپا به ضرر متحدین تمام شد و با شکست آلمان نازی در سال ۱۹۴۵ پیشرفت پرشتاب نظامی ژاپن در سرتاسر شمال شرق آسیا و اقیانوس آرام متوقف شد و «هیروهیتو» امپراتور ژاپن برای حفظ تاج و تخت خود و دفاع از جزیره ژاپن دستور عقب نشینی از شرق و جنوب شرقی آسيا را صادر کرد. ایالات متحده بارها از ژاپن خواست تسلیم شود ولی هیروهیتو و مقامات نظامی ژاپن نپذیرفتند. سرانجام ایالات متحده با توافق شوروی دو بمب اتمی به فاصله ۳ روز در شهرهای هیروشیما و ناکازاکی پرتاب کرد. بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی توسط آمریکا باعث ویرانی و کشتار گسترده شهروندان این دو شهر گردید. حدود ۲۲۰ هزار نفر در اثر این دو بمباران جان باختند که بیشتر آن ها را شهروندان غیر نظامی تشکیل می دادند و باعث شد ضربه سختی بر پیکره امپراتوری ژاپن وارد شود. سرانجام در ماه آگوست ۱۹۴۵ هیروهیتو شرایط ایالات متحده را پذیرفت و ژاپن تسلیم شد. عده ای از تاریخ دانان بر این باورند که اگر ژاپن وارد جنگ با آمریکا نمی شد، شاید این متحدین بودند که فاتح جنگ جهانی دوم می شدند.
حمله جنگنده های ژاپنی در سال ۱۹۴۱ به بندر پرل هاربر آمریکا
۱۰٫ یاکوزا
مافیای یاکوزا مجموعه ای از گروه های تبهکار مافیایی مستقر در ژاپن است که در کشورهای مختلف جهان به فعالیت های غیرقانونی مثل تولید و قاچاق مواد مخدر، فحشا و خرید و فروش اسلحه و همچنین فعالیت های اقتصادی مشروع و قانونی مثل ساخت و ساز، مشاوره املاک، تبادل ارز، تامین نیروی کار و صنعت سرگرمی و… اشتغال دارند. تعداد شناخته شده آن ها در دنیا بیش از یکصد هزار نفر تخمین زده میشود. پیشینه یاکوزا به قرن هفدهم میلادی بر میگردد. پس از پایان یافتن جنگ داخلی و اتحاد ژاپن توسط شوگون «توکوگاوا ایاسو» در سال ۱۶۰۳ برنامههای او موجب پیدایش این گروه شد. در این سال سیاست بیرون کردن خارجیها، حذف مسیحیت و ممنوعیت سفر به خارج (با مجازات مرگ) اجرا شد. در نتیجه این سیاست، حدود نیم میلیون نفر از ساموراییها که بهعنوان جنگجو در حال کار در زمینهای زمینداران فئودال بودند بیکار شدند و برخی از آنها طبقه محروم رونین (سامورایی های افراطی) را شکل دادند. در واقع رونین ها سنگ بنای اصلی تشکیل یاکوزاها در این سرزمین قلمداد می شوند. معمولا وقتی نام یاکوزا به میان میآید، بدنهای خالکوبیشده و انگشتهای قطعشده در ذهنها تداعی میشود. بیشتر نسل قدیمی یاکوزاها به خالکوبی علاقه زیادی داشتند؛ چون در قدیم خالکوبی سه مشخصه اصلی داشت، درد به نشانه شجاعت، پول به خاطر گرانی خالکوبی و طرد شدن از جامعه به دلیل اینکه خالکوبی چنین مفهومی را در جامعه آن روز ژاپن میرساند.
فلسفه بریدن انگشت در این گروه هم برمی گردد به آن جا که اگر یکی از اعضای یاکوزا در انجام وظایف محوله کوتاهی کند یا از عهده انجام مسئولیتش برنیاید و یا قادر به بازپرداخت بدهی های خود نباشد، برای عذرخواهی از مافوق یا طلبکار، یک بند از انگشت کوچک دست چپ خود را قطع می کند و بند بریده شده را به او تقدیم می کند. گروه های یاکوزا ساختار سازمانی پیچیده ای دارند و در مرام خود از ارزش های سنتی سلحشوران ژاپنی نظیر رعایت دقیق سلسله مراتب و وفاداری کامل به گروه و احترام به مافوق پیروی می کنند. براساس آخرین گزارش های پلیس ژاپن، در حال حاضر ۲۱ گروه فعال یاکوزا در سراسر ژاپن فعالیت دارند که هر یک به نوبه خود به دسته های کوچک تری تقسیم می شوند. همچنین از نظر آن ها، کم حرفی و حفظ اسرار از شرایط مهم عضویت در این گروه است که بیشتر در مردان دیده می شود. وظیفه زن ها از دید یاکوزاها، خانه داری و رسیدگی به همسر و فرزندان است. تنها زنانی که در تشکیلات یاکوزا حضور دارند، همسران سردسته های یاکوزا هستند که نزد اعضا از احترام بسیار بالایی برخوردارند و اعضا، آنها را «خواهر بزرگ» خطاب می کنند. به رغم این احترام، خواهران بزرگ فقط همسر رییس هستند و معمولا نقش دیگری در دسته های یاکوزا ندارند.
Kenichi Shinoda نفر وسط یکی از رهبران اصلی یاکوزا در ژاپن
ارسال دیدگاه