مردم دنیا شهر برلین را با هیتلر، دیوار برلین و جنگ سرد به یاد می آورند. شهر برلین پایتخت کشور آلمان و بزرگ ترین شهر این کشور است و همچنین دومین شهر بزرگ اتحادیه اروپا است. نکات خواندنی در مورد این شهر بزرگ و زیبا وجود دارد که بد نیست آنها را بدانید.
سرتیتر مطالب
حقایق خواندنی در مورد شهر برلین
برلین شهری است که حتی با تاریخ غنی و ریشهدار خود، هنوز هم حس شهری که در حال تکامل است را القا میکند. نمادهای دوره کلاسیک مثل دروازهها و پلها، در کنار دیوارهای رنگارنگ و پر از نقاشیهای دیواری و معماری مدرن، پایتخت آلمان را مملو از شگفتی نشان میدهد. در زیر با ۲۵ نکته جالب درباره شهر برلین آشنا خواهید شد.
همچنین : مکان های زیبا و جاهای دیدنی برلین آلمان برای گردشگران
۲۵ مطلب خواندنی درباره شهر برلین
۱– برلین یک شهر سرسبز و پر از مناظر طبیعی است. ۲۴ درصد از مساحت شهر را جنگلها و دریاچهها پوشانده است و رود اسپری از شرق تا غرب این شهر امتداد دارد و قابل کشتیرانی نیز است.
۲- شهر برلین ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر جمعیت دارد و اگر جمعیت مناطق حومه شهر نیز به آن اضافه گردد، جمعیت این شهر به ۵ میلیون نفر میرسد. بنابراین برلین پرجمعیتترین شهر آلمان و دومین شهر پرجمعیت اتحادیه اروپا پس از لندن است.
۳- نخستین اشاره مستند به برلین به سال ۱۲۴۴ برمیگردد. البته در سال ۲۰۰۸ یک الوار بلوط در مرکز قرون وسطایی شهر کشف شد که به سال ۱۱۸۳ برمیگشت و نشان میداد که شهر شاید از آنچه که ابتدا تصور میشده قدیمیتر باشد.
۴- نشان رسمی شهر برلین که در سال ۱۲۸۰ طراحی شد تصویر دو خرس را بر روی خود دارد. مجسمه خرسها هنوز هم در گوشه و کنار شهر به لطف دو هنرمند به نام کلاوس و هلا هرلیتز حضور دارند. برنامه هنر خیابانی دوستان خرس که در سال ۲۰۰۱ آغاز به کار کرد شامل مجسمههایی است که به صورت جداگانه توسط هنرمندان مختلف تزئین شده و در سطح شهر برلین یکپارچه سازی شده است. در سال ۲۰۰۲ این دو نفر انجمن دوستان خرس متحد را راهاندازی کردند که متشکل از ۱۴۰ خرس به نمایندگی از کشورهایی است که توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته شدهاند. پس از آغاز به کار این انجمن در برلین، آنها به شهرهای مختلفی مثل استانبول در سال ۲۰۰۴، سئول در سال ۲۰۰۵، سیدنی در سال ۲۰۰۶، قاهره در سال ۲۰۰۷، پیونگ یانگ در سال ۲۰۰۸، بوئنوس آیرس در سال ۲۰۰۹، دهلی نو در سال ۲۰۱۲، و هاوانا در سال ۲۰۱۵ سفر کردند.
۵- ایستگاه بازرسی چارلی که در سال ۱۹۶۱ در خیابان فردریچ استراس ساخته شد، شاید معروفترین معبر میان برلین شرقی و غربی بود که تنها خارجیها اجازه تردد در آن را داشتند. در سال ۱۹۹۰ در مراسمی این ایستگاه برچیده شد. جیمز بیکر وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا پس از برداشته شدن این معبر اعلام کرد که: «برای ۲۹ سال، ایستگاه بازرسی چارلی تجسم جنگ سرد بود. ما امروز در اینجا جمع شدیم تا آن را برچیده و تعارضی که موجب ایجاد آن شد را دفن کنیم». در حال حاضر ماکتی از ایستگاه در آن محل قرار داده شده است، درحالیکه اصل آن در موزه متفقین شهر قرار دارد. طرحهای فعلی برای افتتاح یک کافه هارد راک در این منطقه در سال ۲۰۱۰ با مخالفتهای شدیدی مواجه شده است.
۶- برای داشتن نگرشی متفاوت به دیوار برلین، سری به گالری سمت شرق میزنیم. بخش ۱۳۱۵ متری در فردریچشین طولانیترین بخش به هم پیوسته دیوار در حال حاضر است که هنوز هم پابرجاست و توسط ۱۱۸ هنرمند از ۲۱ کشور جهان تزئین شده است.
۷- دیوار برلین که از ۱۳ آگوست ۱۹۶۱ تا ۹ نوامبر ۱۹۸۹ برلین غربی را احاطه کرد به طول ۱۵۵ کیلومتر بوده و ۳۰۲ برج دیدهبانی داشت. آخرین قطعه دیوار با پایه محافظ پشت آن در «یادبود دیوار برلین» در منطقه برنائر اشتراسه واقع شده است. همچنین در این محل نمایشگاه و مرکز بازدید کنندگان در فضای باز وجود دارد.
۸- دقیقاً در کنار دروازه براندبورگ، هتل آدلون قرار دارد که در طول سالیان میزبان شماری از بازدید کنندگان برجسته مثل چارلی چاپلین، مری پیکفورد، براد پیت، مایکل جکسون و باراک اوباما بوده است.
۹- درختان همواره برای برلینیها مهم بودهاند، اما در طی جنگ جهانی دوم تعداد درختان شهر از ۴۱۱٫۰۰۰ اصله در سال ۱۹۳۸ به تقریباً ۱۶۱٫۰۰۰ اصله در ۱۹۴۶ کاهش یافت. جنگ سرد نه تنها کمکی به امور نکرد، بلکه به طور موثری برلین غربی را از دستیابی به حومه شهر محروم کرد. در سال ۱۹۹۴ مقامات اداری یک سیستم هوشمند برچسب زنی و ردیابی را پیاده سازی کردند که به هر درخت یک کد ۱۸ رقمی اختصاص داده و آن را وارد یک پایگاه داده میکرد و در نهایت به مسئولان اجازه میداد که بر سلامت درختان نظارت داشته باشند. امروزه حدود ۴۳۹٫۰۰۰ درخت خیابانی به دقت ثبت شده در برلین وجود دارد.
۱۰- برج تلویزیونی ۳۶۷ متری برلین به نام «برلینر فرنسهتورم» توسط معمار آلمان شرقی هرمن هنسلمن طراحی و بر شهر سایه افکند. قرار بود که کرهای در ارتفاع ۲۰۰ متری برج، شبیه یک ماهواره اسپوتنیک شوروی و با چراغهای قرمز رنگ یعنی رنگ سوسیالیسم روشن شود.
۱۱- لولههای صورتی در سراسر شهر برلین به نوعی منظره عادی تبدیل شده است. آنها بخشی از سیستمی هستند که در سراسر شهر حتی بر روی تقاطعهای شلوغ پخش شده است. از آنجا که برلین به طور طبیعی باتلاقی است، آب زمین باید پمپ شده و به درون کانالها یعنی جایی که لولهها قرار دارند هدایت شود. چرا لولهها صورتیاند؟ سالها پیش روانشناسی گفت که صورتی رنگی است که کودکان و به علاوه آنهایی که قلبی جوان دارند آن را ترجیح میدهند.
۱۲- یکی از تماشاییترین مناظر در برلین گنبد و تراس پشت بام ساختمان مجلس قانون گذاری است. ورود به آن رایگان است اما باید از قبل وقت رزرو کنید. این بنا توسط پل والوت طراحی و ساخت آن در سال ۱۸۹۴ به پایان رسید. وقوع یک آتش سوزی در ۲۷ فوریه ۱۹۳۳ موجب روی دادن زنجیرهای از وقایع شد که اجازه داد آدولف هیتلر به قدرت برسد. آسیبهای دیگری که این بنا در جنگ جهانی دوم از بمباران متفقین دید، بیشتر قسمتهای آن را به نابودی کشاند. در اوایل دهه ۱۹۷۰ تلاشهای محدودی در جهت مرمت آن انجام شد، اما قسمت اعظم بازسازی پس از اتحاد مجدد آلمان شرقی و غربی انجام شد. در سال ۱۹۹۹ گنبد آن مرمت و ساختمان بازگشایی شد، که این امر امکان دسترسی به چشم اندازی ساخته شده از ۳۲٫۲۹۲ متر مربع از شیشه و ۸۰۰ تن فولاد را برای بازدیدکنندگان فراهم میکرد.
۱۳- برلین یک فروشگاه بسیار بزرگ دارد که «کافائوس دس وستنس» نامیده میشود و در سمت راست میدان وینتربرگ قرار دارد. فضای ۶۰ هزار متری آن توسط ۲۰۰۰ کارمند اداره میشود و روزانه بالغ بر ۱۸۰٫۰۰۰ خریدار به آن مراجعه میکنند.
۱۴- درست در کنار ساختمان رایشستاگ، ۹۶ لوح سنگی قرار دارد که هر کدام به احترام سیاستمدارانی است که به خاطر مخالفت با هیتلر به قتل رسیدند. روی هر لوح نام سیاستمدار، حزب، تاریخ و محل مرگ حک شده است که بیشتر آنها در اردوگاههای کار اجباری بوده است.
۱۵- دروازه براندبورگ که معمار پروسی (نام سابق آلمان) نکارل لانگانز از سال ۱۷۸۸ تا ۱۷۹۱ ساخت، از دروازه ورودی شهر آتن به نام دروازه پروپیلائه الگو گرفته است. این دروازه، دوازده ستون دارد که به سبک دوریک (معماری یونان قدیم) ساخته شده و اندازه بنا به ارتفاع ۲۰ متر و عرض ۱۱ متر است. دو ساختمان کوچک در کنار دروازه در سال ۱۹۹۰ ساخته شد تا جایگزین ساختمانی باشد که در جنگ جهانی دوم ویران شد. در طول جنگ سرد دسترسی به دروازه برای هر دو آلمان شرقی و غربی به طور کامل ممنوع شد اما از وقتی که رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا رونالد ریگان این جمله معروف که «آقای گورباچف، این دیوار را نابود کن» را در مقابل دروازه در ۱۲ ژوئن ۱۹۸۷ به زبان آورد، این دروازه از نمادی برای یک شهر تقسیم شده، تبدیل به نماد شهر متحد شد.
۱۶- پل دو طبقه اوبربام بر روی رودخانه اسپری که مناطق کروزبرگ و فریدریش شین را به هم مرتبط میکند، به نمادی از برلین تبدیل شده است. این بنا حتی در سال ۲۰۰۲ در فیلم «اولتیماتوم بورن» به صورت برجسته دیده میشد. طبقه پایینی این پل به رفت و آمد خودروها و طبقه بالایی به عبور مترو اختصاص داده شده است.
۱۷- در ۱۰ ماه می ۱۹۳۳ نازیها هر کتابی که مخالف باورهایشان بود را سوزاندند، از جمله کتابهای زیگموند فروید و کارل مارکس. در محل یادبود کتاب سوزی که در سال ۱۹۹۵ افتتاح شد، پلاکی با نقل قولی از شاعر معروف هاینریش هاینه قرار داده شده است که گفته است: «این فقط یک مقدمه بود، آنجا که کتابها را میسوزانند، در نهایت مردم را میسوزانند».
۱۸- محبوبترین غذای خیابانی برلین «کری وست» یا سوسیس زردچوبه پخته است که «نماد آشپزی» شهر نامیده میشود و حدود ۷۰ میلیون وعده در سال در برلین مصرف میشود. حتی یک موزه به نام «کری وست» در ۳۶۰۰ متر مربع به این میان وعدهها اختصاص داده شده است.
۱۹- روبروی قدیمیترین ساختمان شهر که کاخ سابق شهر برلین است باغ لاست گارتن قرار دارد. از این باغ برای تأمین میوه و سبزی کاخ شهر استفاده میشده است. در قرن هفدهم مجسمهها و فوارههای زینتی، آن را به یک باغ سلطنتی تبدیل کرده بود. یک دهه بعد، فضای سبز آن شخم زده و تبدیل به یک میدان نظامی و سپس در دهه ۱۹۳۰ تبدیل به یک میدان رژه شد. امروزه این باغ همان ظاهر قرن نوزدهم خود را حفظ کرده و به عنوان پارکی عمومی برای مردم محلی و گردشگران کاربری دارد.
۲۰- ساخت کلیسای جامع برلین با ارتفاع ۱۰۵ متر در ۲۷ فوریه ۱۹۰۵ با هزینهای بالغ بر ۱۱٫۵ میلیون مارک آلمان به پایان رسید. کلیسا در یک حمله هوایی در سال ۱۹۴۰ هدف قرار گرفت و پس از آن هم با بمبی که گنبد و سردابه را تخریب کرد، آسیب دید. تا سال ۱۹۷۵ هیچ بازسازی در آن صورت نگرفت، و بازسازی که از این سال شروع شد تا سال ۲۰۰۲ به طول انجامید.
۲۱- جشنواره بینالمللی فیلم برلین یا برلیناله یکی از معتبرترین جشنوارههای سینمایی دنیا است که هرساله در ماه فوریه در این شهر برگزار میشود و جایزه خرس طلایی آن نیز برگرفته از نماد شهر برلین است.
۲۲- مردم برلین علاقه زیادی به شب زنده داری دارند و به همین دلیل این شهر یکی از جذابترین شهرهای دنیا برای شب زنده داری است. قسمت مربوط به برلین شرقی شهرت زیادی در این زمینه دارد.
۲۳- محله میته مشهورترین بخش برلین و در واقع مرکز آن است. میته هسته مرکزی برلین شرقی سابق و مرکز برلین فعلی است. محله میته شامل کافهها، رستورانها، موزهها، گالریها و کلوبهای زیاد به همراه جاذبههای مختلف تاریخی است.
۲۴- ارکستر برلین در ۱ می ۱۸۸۲ تأسیس شد و نخستین کنسرت آن با نام استرنچن گسانگسورین به رهبری ارنست رودورف چهار روز بعد برگزار شد.
۲۵- اگرچه شهر ونیز به دلیل نفوذ آب در شهر مشهور شده است اما برلین نیز دست کمی از آن ندارد. در محل تلاقی رودهای هاول و اسپری در برلین بیش از ۹۶۰ پل وجود دارد که بیش از دو برابر ونیز است.
ارسال دیدگاه