سیستم سازه های پارچه ای یک از روش ها و فن آوری های ساخت در عصر جدید می باشد. پارچه ها قابلیت های منحصر به فردی در ایجاد انحنا ، شفافیت و سبکی هم در داخل و هم در خارج از فضای ایجاد شده را به طور چشم گیری دارا می باشند. سازه های پارچه ای با دارا بودن جرم نسبی کمتر در برابر بار اعمال شده متمایز می شوند که در امر بهینه سازی مصالح مورد استفاده در یک بنا اهمیت می یابد.
سازه های پارچه ای
بارهای زنده تولید می کنند تا بار مرده که به دلیل وجود مصالح سنگین در سقف های معمول تولید می شود. از این رو این دسته از سازه های مدرن با علاوه بر دارا بودن جنبه های معمارانه و زیبایی شناسی مقاومت بیشتر و عمر طولانی تر بالای ۲۰ سال را دارا می باشند.
مزیتهای سازه های پارچه ای
۱) امکان طراحی های متنوع و زیبا: امکان ایجاد طرح های نامحدود با دارا بودن فرم های زیبا می تواند به وسیله این سیستم سازه ای به واقعیت تبدیل شود. که به دلیل ویژگی منحصر به فرد انعطاف پذیری سازه پارچه ای است. همچنین به دلیل استفاده از ستون های کمتر ممی توانیم فضاهای عملکردی تر و زیبا تری را به وجود آوریم.
۲) شفافیت منحصر به فرد: در طول روز، به دلیل شفافیت سازه های پارچه ای می توانیم از نور ملایم روز در فضاهای داخلی برخوردار باشیم که باعث کاهش هزینه های روشنایی فضای داخلی در طول روز می شود. این ویژگی سازه ها باعث می شود که در شب نیز نور چراغ های مصنوعی داخل سطح درخشانی را به وجود آورد.
۳) کوتاه کردن برنامه ساخت: بر خلاف بیشتر روش های ساخت و ساز مدرن، قطعات بزرگ سازه های پارچه ای را می توان به سرعت نسب کرد که باعث کوتاه تر شدن برنامه زمانبدی می شود. همچنین برچیدنسازه های پارچه ای نیز می تواند به سرعت صورت گیرد.
۴) مزایای مالی: سازه های سبک پارچه ای می توانند تکنیک های مزایای مالی بیشتری نسبت به سایر سیستم های معاصر برای کارفرما در بر داشته باشد. همانطور که غشاهای خود پاک شونده می توانند از افزایش دما جلوگیری کنند قادر خواند بود که هزینه های نگه داری بنا را به دلیل این ویژگی ها کاهش دهند.
۵) سازه ای برای دهانه های وسیع: غشاهای سبک پارچه ای روشی بهینه در کاهش استفاده از سازه های فلزی برای نگه داری سقف بنا می باشند که قادر به ایجاد دهانه های بزرگ بدون نیاز به ستون های فلزی متعددی هستند.
۶) مقاومت در برابر زلزله: سازه های سبک پارچه ای بار کمتری را نسبت به سایر مصالح پوششی برای سقف ها متحمل می شوند علاوه بر اینکه خاصیت کشسانی غشاها مقاومت بیشتری در برابر بارهای زلزله را موجب می شود.
انواع کاربری های مطلوب سازه های پارچه ای
- استادیوم ها
- سایه بان های شهری
- پارکینگ ماشین ها
- سقف آتریوم ها
- کاربردهای هنری و مجسمه سازی
- طراحی ساختمان های شاخص شهری
- مراکز خرید و تجاری
- پوشاندن پیاده روها
- چادرها
- نمایشگاه ها و غرفه های نمایشگاهی
- آمفی تئاتر
- سایه بان ورودی ها
- طراحی داخلی
کاربردهای ویژه سازه های پارچه ای
- کاربردهای هنری و مجسمه سازی
- کاهش دریافت اشعه و نور خورشید از فضاهای نورگیر
- پوشاندن جدارهای نامطلوب داخلی
- جداسازی فضاهای داخلی
- روشن سازی و نورپردازی فضاها
- نشانه ها و المان های شهری
مزایای سازه های پارچه ای
برخی از مهمترین مزایای استفاده از سازه های چادری یا کششی پارچه ای که به سازه های غشایی نیز معروف می باشند عبارتند از:
- سبک و انعطاف پذیر
- خلق پوشش های زیبا و بدیع سازه ای -معماری
- قابلیت استفاده در تمامی شرایط آب و هوایی
- سرعت بالای ساخت و نصب به دلیل ساخت کارخانه ای
- مقاومت بالا در برابر آتش سوزی مطابق استاندارد اروپا
- کاهش هزینه های ناشی از حذف تامین نور در طول روز
- عمر مفید بالا (بیش از ۲۵ سال)
- عدم تغییر رنگ در طول زمان در اثر تابش نور خورشید
- استحکام در برابر بارهای ناشی از باد، برف و زلزله به دليل خاصيت از پيش تنيدگي و كشساني
- جذب پایین آلودگی های محیطی و خاصیت ضد قارچ
- جذب صوتی بالا
- تنوع رنگ و قابلیت نورپردازی
- قابلیت چاپ بر روی پارچه
- امکان برچیدن و نصب مجدد سازه در محل دیگر
- امکان هدایت آب باران
قابليت های شاخص سازه هاي پارچه اي
۱) مقاومت در برابر بار باد و برف:
با توجه به شکل خاص این سازه ها باد و برف در طراحی این سازه پارچه ای نقش اساسی دارد. مهندسین سازه با استفاده از نرم افزارهای تحلیلی پیشرفته و با در نظر گرفتن شرايط منطقه اي پروژه، حالات مختلف بار باد و برف را به سازه اعمال نموده و حداکثر تغییر مکان و تنشهای وارده را ارزیابی می کنند. طراحی کلیه اتصالات، کابل های کششی و انتخاب نوع پارچه متناسب با این تحلیل ها صورت می پذیرد.
۲) مقاومت در برابر آتش :
- این پارچه ها دیر سوزند (سرعت احتراق و پیشروی آتش بسیار پایین می باشد)
- پارچه های مورد استفاده از نظر آئین نامه DIN4102 آلمان بر حسب جنس در رده B1 (مواد به سختی مشتعل شونده) و یا رده A2 (مواد غیر قابل اشتعال) قرار می گیرند.
- دمای ذوب بالا (تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد)
- در هنگام احتراق مومی نمی شوند. (چکه نمی کنند)
- با توجه به ایجاد حفره هایی در بدنه پارچه ای سازه، دود متصاعد شده به خارج انتقال یافته و از خفگی و مسمومیت ناشی از دود جلوگیری می گردد.
۳) مقاومت در برابر اثرات مخرب نور خورشید و آلودگی:
پارچه های مورد استفاده در این سازه ها، پوشش های تثبیت کننده ای دارند که از کاهش کیفیت پارچه و تغییر رنگ آن در طول عمر مفید سازه جلوگیری می کنند.
مقایسه سازه های پارچه ای با سایر سازه های متداول
وزن واحد سطح این پارچه ها بین kg/m25/1– ۵/۰ می باشد که در مقایسه با سایر پوشش ها دارای وزن بسیار کمتری می باشند. همچنین این سازه ها با توجه به فرم ارگانیک، زیبایی منحصر به فردی را در محیط های طبیعی ایجاد می کند. از مزایای دیگر این سازه ها در مقایسه با سایر سازه ها، می توان به تنوع رنگ و فرم سه بعدی که در اختیار طراحان قرار می دهد، اشاره کرد.
جهت مقایسه هزينه نسبي سازه های پارچه ای با سایر سازه های متداول لطفا با شرکت سازه های پارچه ای ساینا تماس بگیرید.
پوشش های سازه پارچه ای
مصالح و دانش رفتار این سازه ها برای دانستن نحوه عملکرد این یک سازه چادری ضروری می باشد. فویل های ETFE (و همچنین فایبر گلاس پوششی PTFE و پلی استر پوششی PVC) پارچه های سازه ای می باشند دارای یک پوشش بافت مانند برای محافظت از تارهای پارچه می باشند که سبب مقامت طولانی تر در برابر اشعه UV و آب و هوا می شود و سطوح را در برابر ذرات گرد و غبار حفظ می کند.
مصالح این سیستم دارای انواع و مقاومت های مختلفی می باشند و طراح می بایست که نوع پارچه را با توجه به شرایط محیطی انتخاب کند. مقامت پارچه بر اساس نوع I تا VIII با توجه به شرایط مختلف طراحی می شوند. نوع I پارچه های سازه ای هم برای کاربری های دائم کوچک و هم در ساز های بزرگ غیر دائم که به دفعات بر پا و جمع می شوند را دارا می باشند.
نوع II, III & IV که در اکثریت طرح های بزرگ که کاربری دائم دارند مورد استفاده قرار می گیرد. اگرچه به دلیل وسعت بیشتر پارچه سنگین تر می باشد. در این سیستم عملکرد سازه ای پارچه به میزان قابل توجه ای تحت تاثیر بافت پارچه وقرارگری تارو پود پارچه قرار دارد. مصالح مورد استفاده در این سیستم سازه ای به صورت بسیار زیادی رفتار غیر خطی دارد ( به این معنی که میزان افزایش تنش های پارچه و افزایش تغییر شکل پارچه همیشه متناسب با افزایش بارهای زنده عمل نمی کند)، از این رو دانستن ویژگی غیر خطی مصالح اصلی مورد استفاده در سیستم سازه برای اینکه بدانیم سیستم سازه های پارچه ای چگونه عمل می کند ضروری است. دانستن ویژگی دو محوری بودن فرم ها در این ساز برای طراحی مناسب و سازه ای بسیار مورد اهمیت است. (به نمونه های فرمی سازه یا Pattern مراجعه شود)
می توان گفت که تقریبا هر نوع پارچه سازه ای که تولید می شود دارای ویژگی های متفاوت کششی و مقاومتی هستند. بنابراین آزمایش پارچه یک قسمت مهم و وابسته به روند طراحی سازه است.
ارسال دیدگاه